School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

mhaith d'on táilliúir ar an gchulaith eadaigh.
    Chuaidh Míclín chun an baile móir annsin agus cheannuigh sé go leor eadaigh chun trí cultacha a dhéanamh. Nuair tháinigh sé ar ais ghearr sé an t-éadach agus d'fág sé ar mbordh é agus chuaidh sé a chodladh
    Nuair tháinigh an mháidín léimh sé as a leabaidh agus rith sé síos go dtí an seomra le tosnú ag obair. Acht nuair tháinigh sé go dtí an bordh bhí na trí cultacha déanta. Annsin chuir sé na trí cinn sa bhfuinneoigh agus i rith an lae tháinigh triúr fear isteach agus cheannuigheadhar na cultacha - lean an sgéal mar sin ar feadh i bhfhadh.
    Níor bhfada go raibh Míclín an-saidhbhir. Oidhche amháin bhí Míclín agus a bhean in a suidhe cois teine agus bhíodar ag cáint ar a thárla go mbíodh na cultacha déantha.
    Dubhairt Míclín gur mhaith an rudh fanacht in a shuidhe an oidhche sin le feachaint cé deanfadh an obair. Bhí a bean sásta leis sin agus d'fán ann i bfolach ar cúl dorais. Nuair a bhuail an clogh ar a dó dhéag, tháinig na sídheoga anuas
    Máirín Ní Choncarra
    Turloughmore Common, Co. Galway