Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádhraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    láidhe ) isteach 'san gcré agus bhí creideamhaint mór aca go mbeadh toradh mór ar na fataí an bliadhain.

Tuiteann Domhnach Crum Dhuibh í mí Iúl freisin agus bhainfeadh na seandaoinibh an chéad buicéad fataí-nua an lá sin. Muna mbeadh na fataí go ró-mhaith an bhliadhain sin deireadh na daoine gur Cros ó Crom Dubh é sin agus thugadh siad brontanas éicint dó mar cúitiughadh agus lé na fhearg a shásamh, dar leo.

Tuiteann dá lá dhéág na Nodlag ó'n 5adh lá fichead de Mí na Nodlag go dtí and séamhadh lá d'Eanair. Bíonn dhá coineall deag lasta, ar oidhche an 12adh lá dhéag, ins na fuinneógaí, í n-onóir an dá lá deag tar éis an oidhche a rughadh ár dTighearna. Deánann na daoine coinnill de fhéoga agus cuireann siad iad amach i gcró na mbeithidhigh lé ádh agus rath a bheith ar na ba ar feadh an bhliadhain
    Pádhraic Ó Coisdealbha
    Clashaganny, Co. Galway