School: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúr M. Bernadette

1. (continued from previous page)
    Seo é an caoi a tháinig na cait, na franncaig ar an domhan. Lá bhí Naomh Mártan ag dul ó teach go teach ag iarraidh deirche. Chuaidh se isteach í dteach chun an oidhche a chaitheam ann. Bhí bean an tighe clámsan mar ní raibh aon rud aici chun fuigleach an bidh d'ithe. Dubhaiert an Naomh biadh a cur fé báisin agus go mbeidh rud aici cunn an fuigleach d'ithe
    Bean sanntach dob ead í. Fuair sí dhá baisin eile agus chur sí biadh fuata í dtreo is go mbeidh niós mó rudaí aici cún fuighleach d'ithe. Lá ar na marach thog sí na baisiní. Rith mucha as an céad cheann, franncaigh as an dara ceann agus caith as an triomadh ceann. Sin é an caoí a thainig na caith, na mucha agus na franncaig.
    Tosaig na caith ag ithe na franncaigh ba mhaith leó an blas agus sin é an caoi a tosaig na cait ag ithe na bfrannchach.
    Irín Ní Sheachneasaigh
    Máighread Ní Sheachneasaigh