School: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúr M. Bernadette

seo leanas ag baint leis.
    Úair amháin bhí fear in a cómhnuidhe í gConndaé na Gaillimhe. Fear boct do bhí ann agus bhíod sé í gcomhnuidhe ar lorg oibre. Oidhche amháin bhí sé ag teact abhaile agus bhí sé traocta tar éis bheit ag siubhal an laé ar fad.
    Tháinig sé go geata glas agus ar seisean leis féin. "Suidfidh mé síos annso chun mó sgíthe a leigint". Núair a sheas sé súas arís chonnaich sé solas áluinn ós a chómhair amach. Chúaidh sé anonn go dtí an áit in a raibh sé agus cad a cífeadh sé ann act cat mór. Cat draoidheacta do bhí ann de réir cosamhaileacta. Tháinig faitchios an domhain ar an bhfear núair a chonnaic sé an cat agus bhí sé ar bráth rith abhaile núair a labhair an cat leis. "Ná bíodh faitchios ort a dhuine úasail" ar
    Maigréad Ní Riógaín
    Pádruig Ó Laoighre