Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn

Ar an leathanach seo

1. (1) Ón speir:- Bíonn an spéir an dorcha agus bíonn néalta ag gluaiseacht ins an spéir nuair a bhíonns báisteach air.
    (2) Grean - Ní bhíonn an ghrian le feiceál nuair a bhíonns báisteach air acht nuair atá aimsear bhreagh air bíonn an ghrian le feiceál go breágh.
    3 Gealach - Bíonn bogha timceall an gealaigh, ar nós garraidhe, nuair a bhíonns báisteach air.
    4 Réalta Bíonn na réalta le feiceal go soilléar nuair a bhíonns aimsear bhreágh air, acht nuair a bhíonns báisteach air corr cheann aca bhíonns le feiceál chor ar bith.
    5 Gaoth Nuair a bhíonns an ghaoth andheas ann bíonn báisteach air acht tagann aimsear bhreágh leis an ngaoth adtuaidh.
    6 Éanlaith. Bíonn na h-éanlaith ag imtheacht iseal le talamh nuair a bhíonns báisteach agus gála air. Nuair a bhíonns báisteach air tagann na faoilleáin isteach fán tir.
    7 Ainmhidhthe. Nuair a bhíonns gála agus
    Mairghéad Ní Chonghaile