School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

1. (continued from previous page)
    duine ag dúl a cainnt don cead duine eile. B'eigin do bhruth isteac ag cainnt leis istigh ins an teach. Bhí sé go dona ar an taob thuaidh so Sasanach. I lár Éire bá é an áit is laidre a bhí sé. Bhí sé eadtrom ar an taobh thuaidh agus ar an taob theas. Do thúil na daoine go raibh deireadh an saoghal ar fagháil. Bóthar cupla míle o Áth Luain bhí na cáirtib preachan ar an mbothair seo sgath na gcainn. Bá é an t-aoinead preachain a feicheal ins an tír sin bliadhanta in a dhiadh an stoirim. Éan a glaoidhinn siad an Stormey Petrol air bhí sé scuabadh os cionn cead mile as an bfairrge mór go Co na hIar Mhidhe níor bfacha aon duine riamh é sa tír bá mhilteach beadh amuigh an oidhche sin lé ciche beag an t-uisge salann a fagháil isteach san mbéal. Maidin lá ar na bharach bhí an tír ag feachaint aisteach lé faillighe na claideacha bhiodar fidhte le féar agus thuighe. Níor iompuigh an gaoth on áit a thosuigh sé go deí an deireadh. Bhí sé ag seidú on taobh thair theas bá mhinic an cás in a dhiaidh an gaoth mór fearthainn a teacht gan morán moill. Sin é cunntas glan an gaoth mhór 1839.
    Bríghid Ní Chiaráin
    Walter Ó Fhionnagáin