School: Uachtar Árd (roll number 4786)

Oughterard, Co. Galway
An tSr M. S. Iognáid

1. (continued from previous page)
    mé tú." Annsin thosuigh siad an troid. Rinne siad talam bog don talamh bog don talam cruad talam cruadh den talam bog agus in a dhiaidh tamaill marbhuigh an buacaill an fathach. Nuair a thiomáin sé na ba abhaile an tratnóna sin agus nuair a bleagadh iad ní raibh soitigh a dhótain aca sa teach bhí an oiread sin bainne ag na ba.
    An dara lá tháinig an dara fathach amac agus marbuig an buacaill é freisin. An triomhadh lá thainig fatac na gcuig cinn amach. Bhí troid mór aca agus sin é an la a rinneadar talamh árd den talam iseal agus sin iad na cruic ata le feiceál in Eirinn anois.
    Nuair a bhiodar cois teine an oidce sin bhí cuma bronach ar an bfeilmear.
    Cén fáth go bhfuil brón ort arsa an buacall. Ta péist mór ag teach annseo amárac agus tá inghean an riogh le tabhairt dí le n-ithe. Is mór an truagh don phrionnsa bocht arsa an buacaill agus níor dubairt a tuilleadh. Taréis na ba a chur ar thalamh na bfatach ar maidin chuaidh se go dtí chaisleán na bhfátath. Chuir sé air culait airm bhreág uasal a bhí ann agus fuair se a claidheamh solais. Chuaidh sé ag marcaidheacht ar capall agus dimthigh leis
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Nóra Breathnach