School: Shindilla (roll number 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

1. Bhí an droch shaoghal ann tuairim is céad bliadhan no ós a chionn. Sé an fath a raibh sé ann mar thosnuigh na barrai ag faghtha lobhtha agus ni raibh tada le nithe aca acht bhídis at ag ithe fatai lobhtha agus ní raibh barraí ar bith eile acu. Bidís ag ithe gadhair, capaill, caoraigh agus gach saghas ainmhidhe allta. Bhídis ag ithe féir mar ní raibh aon plúr ann na tada eile. Bhíodh na daoine ag fághail bháis ar an mbóthar agus ins na sléibhte, agus ag titheamh as a seasamh. Bhiodh cuid de na daoine caithte ar na bóithre agus cuirtí cuid acua agus cuid eile ni curití ar chor ar bith iad acht d'fhanaidís caithte ins an áit a gheobhaidís bás. Tá cárnán cloch os cionn a chéile i go leor áiteacha thart annseo ag teasbáint gur ann atá cuid de na daoine seo curtha. San am sin ní gabhfadh na daoine ag an Aifreann mar ní raibh siad indon leis an ocras acht nuair a fuair siad an bidh chuaidh siad arais go dtí an Aifreann arís Fuair an cuid is mó acu bás sa droch shaogha leis an ocras.
    Tomás Breathnach
    Ardderrynagleragh, Co. Galway