School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. Galway
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

An Chorr-Éisg
    Éan mór 'seadh an chorr éisg agus ní fhanann sé in áit ar bith. Istigh ar oileán 'seadh deanann sí a nead, nead breagh láidir as tuighe. Bíonn deich uibheacha 'san nead aige agus is beag nach bhfuil siad chomh mór le uibheacha cearc. Dath bán a bhíos orra agus spotaí dubha.
    Faoilleán
    Éan mór bán é an faoilleán. Tá gob leathan ghearr aige agus dhá shúil mhóra agus clumhach dubh ag fás timcheall na súile Tá muinéal fada aige agus dhá chois agus drioball fada.
    Deanann sí nead cois trágha. Ní bhíonn acht slám feamainne innte agus beireann sí a cuid uibheacha innte. Tá go leór nósa aige núair a fheiceas sé aon duine agus é ag snámh ar an bhfairrge teigheann sé faoi'n uisge.
    Máire Ní Dhonnchadha
    Oibrí tí