School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    ins an ngaineamh agus ins an láib a chorhuigheann sí. Is breac an bhrocach í agus dhá bhrígh sin níl mórán tóir ag na daoine uith uirthí, go mór mór ag muinntear na háite. Is mara céile í féine agus an breallach. Fáightear níos h-úachtaraigh í ná é freisin. Bíonn a béal píosa amach taobh amuigh de'n tsliogán. Bíonn ramalaé salach thárt ar a béal agus níor mór é a ghlanadh go maith núair a bheithsidhe dhá geur ag bruth. Sa láib a chómhnaidheann sí agus níor mór laighe mhaith ghéar a bheith agadh le g-aghaidh an láib a ghearradh. Níl aon mhór inntí, níl ao sí aon bhlas níos ná ar rúacán sgagach. Is deise go mór an rúacán sgagach ná í. San earrach a agus idáis an tSamhraidh a bíonn sí ina séasúr.
    Colm Ó Flaithbheartaigh