School: Líonán

Leenaun, Co. Galway
Pádraig M. Ó Mathghamhna

1. Pósann daoine gach uair d'en bhliadhan acht san Charghaos. Deirtear gur mí-rathmhar í mí Meitheamh chun pósadh. Déantar cleam-naisthí san áit uaireannta. Deirtear go bhfuil sé mí-rathmhar posadh ar Dia Céadaoin agus ar Dia h-Aoine. Na daoine a phósann ar na laethannta sin, deirtear go mbeidh go leoir trioblóide acha. Deirtear go mbíonn áthas mor ar na daoine a phósann í mí Aibhreáin. Uaireannta tugtar airgeadh mar spré agus uaireannta eile tugtar caora agus ba. Ní raibh aon fháinne ag na daoine fadó. Nuair a bhí siad ag phósadh fáinne fiaga a bhí acha mar fáinne.
    Uaireannta bíonn buachaillí tuighe ag an bpósadh. Cuireann síad tuighe ar a muinneal agus tuighe ar a gcinn agus tuighe ar a gcosa. Cuíreann siad sean eadaigh streacha orra fréisin. Bíonn buachaill amháin agus melódion aige
      1. poetry
    Máire Ní Fheathartaigh