School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    léig i bhfairrge í. Seo leis annsan agus bheireadh sé ar an ngaoth a bhíodh romís agus ní bheireadh an ghaot a bíodh na dhiadh ar agus ba tapúala é naoí nuaire ná na fáinleóga.
    Nuair a dúisig an Rí d'fiarraidh sé do'n triúr mach cadh dimig ar a chuidh fiachala agus do innis an triúr mach an scéal do ó thúis go deire. Do bhí an Rí ar buille chúcha toisch nár dhiúsuighdar é nuair a chonnachadar an bádh ag teacht. Do bhí ana aithreash ar an dtriúr mach agus dúbadhar ná déanfaidís stadh, staonadh nú go bfaghaidís amach chá raibh fiachala a nathar.
    Dimiguigheadhar leo annsan agus níor stadadar nú go dtánadar go dtí faill mhor árdh. N'feadhar siadh cionnus a ragaidís síos an faill ach tar éis tamaill do cuimnídar ar plan. Do deineadar tíadán don bfóar[?] a bhí ag fás ar an bfaill.
    Dúbhairt an mach óg go raghadh sé féin síos an faill ar dtúis agus do ceangaileadh an tíadán do agus do scaoileadh síos é ach ní raibh sé ach leat na faille síos an uair a scríach sé é do tarrach anáirdhe agus tairigeach anáirde é. Annsan dúbhairt an dara mach go ragadh sé féin síos an faill agus do scaoileadh síos é ach is síadh síos a chuaidh an chéadh duine na é sin. Annsan dúbhairt an tríomhadh mach go ragadh sé féin síos agus do scaoileadh síos é agus níor stad sé nú go gchuaidh sé go dtí an dtalamh. Annsan bhí sé istig i gcoill mhor
    AT0301: The Three Stolen Princesses
    AT0551: The Sons on a Quest for a Wonderful Remedy for their Father