School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

rudh éigín don ngarsún agus dúbhairt sí léis é túbhairt go dtí an bfear a bhí ag leigheadh an aoíl.
    D'imígh an garsún léis agus Ní raibh phuinn de'n mbhóthar cuirthear do aige nuair a tháinig bháisteac agus chuaidh sé ar an dtaobh eile dén glaoide ón mbáistig agus tug sé tamhall de'n lá annsán. Bhí an oidhche ag teact agus sá dheire thiar thall dúbhairt sé léis féin go ríabhac sé go thig a mháthair críona agus go nfanfadh sé an ar feadh cúpla lá.
    Bhí ana áthas ar an leas mháthair mar cheap sí go raibh an garsún leighthe thoisc ná raibh sé ag teacht abhaile. Bhí an oireadh áthais ar an leas-mháthair go chuír sí a mhac féin lé rúdh éighin éile cuighe mhar bhuidheacas ar an bfear.
    Nuair shrois an mhach an fear bheir sé ar agus chait sé isteach lé coís an chloc aoíl é mar cheap an fear go bhé sín an garsún a theasuigh ón leas-mháthair chur chun bháis. I gceann cúpla lá ná dhiadh sín tháinigh an garsún a mheas an leas-mathair é bheidh marbh abhaile agus ní tháinigh a mhach féin agus mháir sé go lán sástha as sán amach.
    Míchéal O Seághdha
    Baile na nGall, Co. Kerry