School: Luachair (roll number 10045)

Lougher, Co. Kerry
Ml. Ó Domhnaill

1. (continued from previous page)
    rinnce le na buacaillí tuighe. Do bhí sí ag feucaint amac le súil go bhfeicfidh sí é mar do thug sí fáinne óir dó go raibh a ainm sgríobhta innte sar ar scaireadar. Do bhí sí ag imteacht eatortha go dtí gur cuir sí a súil ar an bhfáinne. Cuadar i leath taobh agus bhí cogair eatortha. Do chuir sí lámh fé 'na osgail agus do thóg sí é cun a athair agus cun a mhathar léi. D'innis sí an scéul ó thosach go deire dóibh.
    Dubhairt an t-athair go gcaitfí cúirt a cur suas agus iad do thriall. Do bhí daoine uasle na tíre ar fad ar an gcúirt.
    Do dhaor gach aon fhear a bhí ann cun a crochta iad. Do chrocadh iad cúpla la 'na dhiaidh san. I gceann tamaill do phósadh an fear óg agus an cailín. Do thug an fear óg an figheadóir cun cómhnuidhe leis agus d'fhan an fígheadóir agus a inghean ann go dtí go bhfuair siad bás. Deineadh rígh de'n fear óg nuair a cailleadh an máthair agus do mhaireadar go sona sásta as san amhach.
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False
    AT0550: Search for the Golden Bird