School: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (roll number 15844)

An Baile Dubh, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghda

1. Tá tig na mbocht i Liosceárnaigh. Ní dos na bocht a tógadh é. Ba le tíghearra talmhan darab ainm Hussey ar dtuis é. Ní raibh sí críochnuighthe i gceart nuair a tainig an gátar ar na daoine.
    Annsan tóg an Riaghaltas ar cíos ar feadh trí bliadhna é. An fhaid a bhí tig na mbocht dhá thógáilt san Daingeann agus dhá déanamh rúnach dóibh, agus tógadh as annsan iad. Bhí trí máistreacha agus ritheadh siad as ar áit gach lá leis an gleó a abhíodh aca. Bíodar a fághail báis cómh fluirseach san gur deineadh poll sa páirc agus caitheadh isteach ann iad.
    Tógadh amach arís iad agus cuireadh sa relig iad. Bhí séipeal mór ann leis agus deireadh Aifreann do leigheamh ann gach maidin.

Muiris O'Conba
    Sliabh na h-Eórnan