School: Srón (roll number 9090)

Shrone Beg, Co. Kerry
Pádraig Mac Carrthaigh

1. (continued from previous page)
    Fadó Fadó bhí sprid thíos ag Beal na Díge. Ní fheadfhadh áon saghas duine gábhail an bóthair aici ó dul fé na gréine go neirige na gréine. Bhí ceist aici agus chuuireadh si ar gach áoinne í trí huaire, agus mura freagróchaidís í an tríomhad húair marbeocadh sí íad. Sin mar a dheanfadh sí dá mbeadh duine in a áonar, ach dá mbeadh beirt nó trúir ann ní bhacfadh sí leó. Tráthnona amháin bhí sí ag níge a cos ar brúach na habann. Bhí búacaill óg ag gábhail an bhóthair. Connaic sé an cailín ag níge a cos agus cheap sé gur cailín beó í. Is breagh geal na cosa íad san agat ar seisean. Bhí sé beagánín lúath sa tráthnóna agus phreab sí súas in a seasamh, agus d'fheuc sí anáirde ar an spéir. Feuc ar sin thíar ar sisi ag bagairt a méire cun na gréine. Dá mbeadh sé sin imighthe síos neosfainnse dhuitse cad íad an sagas cosa atá agam.
    Oidhche eile bhí fear o Condsé Corcaighe go mbéigin dó dul an bóthar thar Beal Na Díge soir. File maith do beadh é, agus bhí fhios aige go raibh an sprid timceall Beal Na Díge. Núair dimig sé soir thar Abainn Uí Croidhe chrom sé ag amrán. Ní raibh sé díreach ach ag Beal Na Díge núair phreab sí amach
    Múinteoir
    Headfort, Co. Kerry