School: Droichead na Ceathramhna

Bridgecartron or Derrycashel, Co. Roscommon
S. Pléimeann

1. (no title) (continued)

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé an-bhocht.

go leor airgid amach as. Gan amhras bhí áthas ar Mhícheál agus a mhnaoi.
    An oidhche sin níor thuit a gcodhladh ar an mbeirt mar bhíodar ag smaoineadh ar no rudaí a cheannóchadh siad do na páistí. Do cheannuigh siad talamh, agus do thóg siad teach nua dóibh. Thug siad a lán rudaí eile dóibh chomh maith.
    Tar éis tamaill do briseadh an buidéal a's bhí siad bocht arís, agus ní raibh aca acht aon bhó amháin. Do chuaidh Mícheál ar an aonach arís agus as an uisce do léim an fear mar a rinne sé cheana. Thug an fear buidéal arís do Mhícheál. Nuair a tháinig sé abhaile d'oscail a bhean an buidéal agus do léim beirt fhear amach as. Do bhuail siad Mícheál agus a bhean agus as sin amach níor dhíol siad bó - mar mo léan géar, bhíodar an-bocht arís uaidh sin amach.
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    Máiréad Ní Tóibín