School: Droichead na Ceathramhna

Bridgecartron or Derrycashel, Co. Roscommon
S. Pléimeann

1. (no title) (continued)

Bhí triúr dearbhráthair ann aon uair amháin agus chuadhar amach ag troid ar son a dtíre féin...

(continued from previous page)
    seo. Chuaidh an fear 'ruadh' amach as a radharc agus d'airigh an fear eile go raibh a shrón ag fás go mór is go mór, agus go raibh sé ag bualadh gach crainn a bhí 'san gcoill mar nach raibh se in-ánn teacht aistí.
    Annsin ghlaiodh sé ar a dhearbhráthair chun faire a dhéanamh nuair a bhí sé fhéin in-a chodladh. Nuair a bhí an dara fear ag faire tháinig an fear 'ruadh' dó agus dúbhairt sé leis : "Cé'n fáth nach bfuil tú i do chodladh"? Dúbhairt an fear go raibh sé ag faire nuair a bhí an bheirt eile in - a gcodladh agus cuaidh an fear 'ruadh' annsin.
    In - a dhiadh sin, ghlaoidh sé ar a dhearbhráthair chun faire a dhéanamh nuair a chuaidh sé fhéin in - a chodladh. Thárla an rud céadna leis an tríomhadh fear, a's a thárla leis an mbeirt eile. D'éirigh an chéad fhear arís chun faire a dhéanamh nuair a bhí a bheirt dhearbhráthair in - a gcodladh.
    Tháinig an fear 'ruadh' chuige arís agus thug sé artha dhó a bhéadh indon an srón a bhaint de agus í a chur ar aoinne eile. In - a dhiadh sin, chuaidh an fear go dtí pálus an Rígh agus bhuaill sé ag an doras
    Máiréad Ní Tóibín
    Ballyfarnon, Co. Roscommon