School: Tráigh Phraisce (B.) (roll number 5565)

Trafrask, Co. Cork
Mícheál Ó Súilleabháin

1. Cuaidh mo Uncail Finín go Beanntraí ar mhuin capaill ó Chúm Gadhra Eadargoil agus ag teacht abhaile dho do thuit an capall agus gortuighead cos mo unchail.
    Do tugadh isteach go tig duine mhuinteardha é taobh thoir den Gleann Garbh agus do fhan sé ann an oidhche sin
    Ar maidin lar na bháireach gleusadh capall fé thrucaill agus cuireadh isteach sa trucaill é chun é tabhairt abhaile. A chapall féin a bhí fé an trucaill agus ní raibh taithighe aige ar thrucaill
    Taobh tiar den Gleann tá poll mór doimhin san abhainn - Poll Dubh.
    Do chúlaidh an capall isteach ann agus báthadh mo uncail agus an capall
    II
    An uair céadna bhí mo aintín sa Chum Gadhra amuich sa chnocán taobh thoir den tig ag faire go h-imnidheach féach a b'feicheadh sí ag teacht é mar bhí súil aici leis an oidhche roimh ré
    M. Ó Súiliobhain
    Sagart