School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

raghadh sí abhaile in-aon-fheacht leis mar go rithfeadh sé féin uaithe.
    Do thosnuigh sé ag rith ach má dhein do thosnuigh an bhean ag rith leis agus choimeád sí suas leis. Do chuaidh an mac abhaile agus nuair a tháinig sé go dtí an doras cheap sé go raibh an bhean ag teait na dhiaidh agus nuair a fhéach sé na thimpal bhí sí imthighthe.
    Chuaidh sé abhaile agus do chuaidh sé a chodhladh agus nuair a eirig sé ar maidin d'innis sé an scéal dá h-Athair agus d'innis sé dho cad é an saghas bean í agus dubhairt an t-Athair gur bé a Máthair a bhí ann.
    Níor chreid an mac an t-Athair in-aon-chor agus dubhairt sé nár bhí a Mháthair a bhí ann in-aon-chor. Dubhairt sé go raghadh sé amach airís an oidhthe na dhiaidh san fhéachaint a bhfeicfheadh sé an bhean airís.
    Dubhairt an t-Athair leis gan
    Nóra Ní Chéilleachair