School: S.N. Chnoc Chrochaire (roll number 4955)

Knockcroghery, Co. Roscommon
Brian Ó hUidhir

1. (continued from previous page)
    gréasaidheacht, dealbhadh cloiche gaibhneacht agus (gréasaidheacht) déanamh tiargní. Mac Conduibh an sloinneadh a bhí ar an bhfear a ghníodj ma tairgní. Chuaidh a chlann uilig go h-Aimeiriocá agus níl éinne de'n bhunadh sin fágtha anois. Sí an ghaibhneacht an t-aon cheird a cleachtar i láthair na h-uaire seo. "Ó h-Annluain is sloinneadh do na gaibhne uilig.
    I lár an bhaile bhig seo ar thaoibh an bhóthair mhoir bhí seanfhothrach fothrach scoile. Tadhg Mac Domhnaill a fuair bás deich mbliadhna ó shoin a d'innis an méad seo a leanas dom. Scoil "Anbhruithe" nó "Soup School" a bhí ann. Múintí
    Ballymurray, Co. Roscommon