School: Ráth Chormaic (C.) (roll number 1878)

Rathcormack, Co. Cork
Máiréad Ní Chonchobhair

3) Mágh - LÁN
    sín machaire breagh réidh 'na bhfuil feirmeacha móra le feiscint, agus talamh breágh réidh torthamhail ins gach ceann aca. Tá sí suidhte ar phórt na Brighde agus ar an dtaobh thiar de tá abha na mBothán.

4) CÚL - na - CILLE
    Baile beag seadh í suidhte ar chúl an t-séipéil

5) CNOC - na - mBUAILE
    Bíonn ba bainne go flúirseach san áit seo agus tá talamh maith feárach ann.

6) LOCH - an - PHRÉACHÁIN
    Tá loch mór le feiscint ann agus deineann sgata phrécán a neadracha ann gach bhliadhain ar na crannaibh 'na timcheall.

7) TOBAR - na - ÉAG
    Bhí tobar mór ann fad ó agus bhí uisce comh fuar le sneachta le fagháil ann ach anois níl sé ann in aon chor. Áit sléibhteach 'seadh í ar chúl-na-cille.

8) GARRDA - an - CHEÓIL
    Bhí lucht cheóil ann fad ó bhhíodar an-tugtha do cheol agus bhiodar abalta gach úirlis cheóil do sheinnt.

9) GAORTHADH
    Áit 'na bhfuil coillte go leor le feiscint agus tá abha ag rith treasna na h-áite agus tá duilleóga go tuigh ar na crannaibh. Tá sean-roilig ann ar a dtugtar Sean-Choill.