School: Cluain na gCorp (Cloneyharp) (roll number 1706)

Clonyharp, Co. Tipperary
Máire Ní Chinnéide

1. (continued from previous page)
    ruaigeadh as, nó a dtáínig as ar a dtoil féin,, tuaisceart na h-Éireann, gur shroiseadar Cloch an Óir sa chomhursanacht so, agus ar a thugadar an t-ainm ó'n a h-áit dúthchais féín i dTír Eoghain.
    Tugtar cúntas gur sa bhliain 1670, do mhair Mr Kingsmill i mBaile Eoghain in aice le Caiseal Mumhan, Deineadh gearán do gur goideadh nó gur marbhuíodh cuid d'á bhiethidhigh. Deirtear gur dá brhígh sin go dtáínig an Captaen Paisley (?) go Cluain an Ultaigh go moch ar maidin, in ar casadh air (?) Ó Riain, an priomh-fheirmeor san áít, fear creideamhnach macánta, ná raibh baint ar bith aige i ngoideadh na mbeithidheach, agus é ag dul go síothchánach chun na ceardchan, nuair a thug Captaen Paisley ordú chun a marbhuighthe.

RATH CANON
    Do chomnuigheadh annso tighearna talmhan gurb' ainm dó (?). Do lamhadh é. Do daoruigheadh fear gurb ainm do Piaras De Grás. Deirtear gur tugadh Piaras ó Chluain Ualda go Ráth Chanon gur giúrsáladh (?) é agus gur crochadh é.
    Aindrias Ó Finn
    Dually, Co. Tipperary