School: Eidhneadh, Inis (roll number 14622)

Inagh, Co. Clare
Ss. Mac Gearachaigh

1. Tá na tobair naomhtha le fághail in áit uaigneach, fhiadhain, ag bun cnuic, nó in aice locha, nó i ngleann doimhin lom. Is minic a bhíonn sgeach nó tor le fághail ins an áit m.sh.

Tobar Fhlannáin (Druim an Iubhair)
    I Druim -an Iubhair, ar an dtaobh thoir-thuaidh de pharróiste na h-Eidhnighe tá tobar ar a dtugtar Loch Fhlannáin .Deirtear gur chaith Flannán Naomhtha tréímhse ann. Téigheann daoine ann go mbíonn galar súl a leigheas. Tá crann iubhair ag fás os cionn an locha seo.

Tobhar Múchna (i Mhúchna)
    Bhí Muchna Naomhtha 'na chomnuidhne 'san áit uaignigh seo, agus in aice an locha ta tobar Mhúchna. Deintear turus ann gach bliadhain i mí Iúil. In iarthar an pharróiste atá sé