School: Eidhneadh, Inis (roll number 14622)

Inagh, Co. Clare
Ss. Mac Gearachaigh

"Oíche na Gaoithe Móire"
    Ar an séamhadh lá de mhí Eanair na bliana ochtdeag de mhí agus a naoi triocadh do bhí stoirm ba mho dá raibh riamh in Éirinn,deirtear go raibh sé againn an oidhche sin. Níl éinne beo 'san áit seo anois ach go bhfuil cuimhne aige ar an oidhche sin,ach mar sin féin tá sgéalta ag muinntir na h-áite mar gheall uirthi.
    Inniseann na seanachuidhthe is aosta 'san áit dúinn gur thosnuigh sétimcheall ar a h-aon deag a chlog agus gur lean sé ar feadh ceithre uaire.Gála beag a bhí ann i dtosach ach tar éis tamaill bhig d'éirigh sé go fíochmhar,agus b'éigean do na daoine ins gach tigh na teinte agus na soillse go léir a mhúchadh nó dóighfaidhe an tigh. Bhí an ghaoth chomh láidir sin gur tógadh punainn choirce
    ó Aille Móthair go dtí Cill na Móna,agus deirtear go raibh uisge an t-sáile ar ghloinnte na bhfuinneog i dtighthe áirithe mór-thimcheallna h-áite seo.
    I Machaire i dtalamh
    1. processes and phenomena