School: Gortown, Cill Seanaigh (roll number 14238)

Ballymacravan, Co. Clare
M. Mac an Airchinnigh

1. (continued from previous page)
    the lake to remove the blood from his face, but fearing that he had not been able to extract the eye he asked his servant if he had really given it to the poet. "Alas" said the servant "the lake is red with the blood of your red eye" "That shall be its name for ever" said the king, "Loch Derg - dheirc or the Lake of the Red Eye".
  2. 7adh Meithimh 1938
    Scéul.
    Fionn Mac Cumaill
    "Bhí an sgeúl seo agus na scéalta seo a leanas i dtaobh ma Fiánna i gcló céadna"

Chómhnuigh duine feasa in Éirinn fadó ar ainm dó "Fionn Mac Cumaill".Ni raibh a mhuinntir ró-shaidhbhir sa bhaile agus ni raibh de chéird ag Fionnin aois a óige ach bheith ag íascaireacht i sruthán gar dá thig.An lá seo bhí sé amuigh agus tháinig maighdeann áluinn cuige"Fionn the Fair" a tugtaí ar na mbuachaillmar geall ar an folt bhí air.D'innis sí dó go mbeadh sé in a
    Áine Ní Chríocháín
    Ballingaddy West, Co. Clare