School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 05_035

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 05_035

3-3-'37 gan comraidi leis mar bheadh faithaios air
    Sidh geal Ta an sidh seo i Maig Mhuilinn in aice an bhothair . Ni raib fhios aca ce rinne an sidh no ce an fath. Ni raibh baint ar bith ag na tuatha de danann no ag na lochlannaigh. dubhairt siad nach raibh fhios aca sgeal ar bith faoi an t-sidh . bionn go ( leor) soillse le feicheail annsin gach oidhche ag a do dheag a chlog Tugadh sidh geal ar mar bhi cuma gheal ar an fhear a bhi ag fas air. (4-3-37) Ta se suidhdte in ait ionganntach uaigenach . Chuala siad go leor ceoil sa sidh bhi fear ag suibhal in aice an sid la amhain agus chuala se cheol iongantach deas ag teacht as an sidh . Thuit se ina codhladh agus bhi se ina chodhladh go dti an trath(n)ona. Thainig duine agus dhuisigh se an fear a bhi ina chodladh agus d'iarr se air ceard a bhi air agus duibhairt se nach raibh tada air ach go raibh se ag
    Siobhán Nic Manamon