School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 16_029

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 16_029

1. (continued from previous page)
    Ní raibh bainc ag na Lochlannaigh nó ag Tuatha De Danann (leó) leis. Níor chuir duine ar bith isteach air ariamh. Ní fhaca duine ar bith de’s na sean daoine solas thart ar an leasa sin. Níor chuala síod ceól ar bith in aice an leasa sin.
    Níl poll ar bith ann. D’iarr mé ar mó athair an raibh sgéal aige faoi lios ruadh (aige) agus dubhairt sé nach raibh. Níl fhios ag na daoine atá air mó bhaile-sa cé rinne é. Níl fhios aca cé rinne an lios sin, nó cé’n fáth. “Lios Dóighte”. Tá sé suidhte i Máigh Mhuilinn ag cois an chladaigh. Tá cuma chruinn air an lios sin. Tá bannc chré thart air. Níl aon chrann ag fás thart ar an lios atá mé ag cainnt air. Ní raibh baint ag na lochlannaigh nó ag
    Cáitlín Ní Sheoighe