Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_029

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_029

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh bainc ag na Lochlannaigh nó ag Tuatha De Danann (leó) leis. Níor chuir duine ar bith isteach air ariamh. Ní fhaca duine ar bith de’s na sean daoine solas thart ar an leasa sin. Níor chuala síod ceól ar bith in aice an leasa sin.
    Níl poll ar bith ann. D’iarr mé ar mó athair an raibh sgéal aige faoi lios ruadh (aige) agus dubhairt sé nach raibh. Níl fhios ag na daoine atá air mó bhaile-sa cé rinne é. Níl fhios aca cé rinne an lios sin, nó cé’n fáth. “Lios Dóighte”. Tá sé suidhte i Máigh Mhuilinn ag cois an chladaigh. Tá cuma chruinn air an lios sin. Tá bannc chré thart air. Níl aon chrann ag fás thart ar an lios atá mé ag cainnt air. Ní raibh baint ag na lochlannaigh nó ag
    Cáitlín Ní Sheoighe