Imleabhar: CBÉ 0441 (Cuid 2)

Dáta
An Príomhbhailiúchán Lámhscríbhinní, Imleabhar 0441, Leathanach 0102

An Príomhbhailiúchán Lámhscríbhinní, Imleabhar 0441, Leathanach 0102

dfosgail sé an doras agus chonnaic sé an stóicín istigh agus é ina fhear bhréagh.
    Anois ars an stóicín leis an sagart beidh easpog le cur isteach ina leitheid seo go áit, agus an sagart is mó a lásfhaidh coinnlín gurb é a bhéas ina easpog.
    Lásfhaidh cuid aca oiread le na chéile agus cuid aca nac lasfhaidh, ach nuair a thiocfas an colum geal isteach san áit a bhéas an cruinnughadh luighfidh sí ar ghuailinn shagart.
    Cebé cen sagart a luighfidh sé air easpog a dhéanamh de sin.
    Nuair a tháinic an lá mór bhí na sagairt ar fad bailighthe le céile ag lasadh coinnlí. agus bhí an stóicín i measg na sagairt. Ní raibh fhios aca cerbhé an teaspog nó go dtáinic an colum geal isteach. Bhí an colum geal ag eiteall tart ós cionn na sagairt agus í ag breathnughadh go géar ortha. Faoi deireadh dísligh sí agus luigh sí ar ghuailinn an stóicín.
    Rinneadh easpog annsin dé, agus deirtear nuair a cailleadh é gur thug an colum gheal chun na bflaithis é mar aingeal a bhí innte, agus gur naomh a bhí san easpog.
    Dáta
    18 Deireadh Fómhair 1937