Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

1. Murchadh Bhriain Móir.
    Lá d'ár éirigh Murchadh Bhriain Mhóir amach ar cheann na tulaigh thannuidh trágha ag éisteacht le fuamann na bfear Mhór agus le crónán na bhfear mbeag.
    Súidh aige an fiadh mór fuisleach faidleac, naoi mbeann óir air naoi n-ubhall ar h-aon bheann agus naoi n-éan ag piocadh ar gach aon ubhall.
    Lean Murchadh é go machairí an duín agus go tóin iachtar Chonnachta agus sa deireadh snáimh sé isteach ar oileán uaidh. Lean Murchadh é ach chuaidh sé amugha ar an oileán uaidh. Bhí fearín beag ar an oileán agus ualac mór crann bainthe aige.
    Dubhairt sé le Murchadh an t-ualach ardú air. Ní raibh Murchadh inann Annsin luigh sé fein faoi agus d'árdú sé fein air é. Dubhairt sé le Murchadh a teacht abhaile leis. Annsin chuaidh siad abhaile.
    Chuaidh an fear beag istheach agus dubhairt sé le Murchadh a teacht istea[ch]
    AT1350: The Loving Wife