Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtí an lios sin agus iad a fhosgailt agus an t-ór a fhágáil agus nuair a bheadh siad fosgailte iad do chur ins na lios. D'fosgail siad gach mada aca ach ní fhuaireadar an t-óir agus ba mór an bhrón a bhí ar an bfear saidhbhir. Ó shoin i leith tugtar lios na ngadhar mar ainm ar an lios sin. Fuair Chúl Gharraidhe an t-ainm sin de brigh gurab i an páirc is giorra don gháirdín. Fuair an gharraidhe chumhang an t-ainm sin mar níl mórán fairringe inntí.
    Seo ainmneacha páirceanna an comharsannachta páírc na béasúr, páirc na daraighe, páírc an tobair, páirc a lochán, an múinín, Múinín Árd, Doire na muc, Claidhe sgeach, Gort a
    Seán de Búrca