School: Cill Bheidhin (Kilvine) (roll number 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (continued from previous page)
    agus má sgaoileann tú uaim é beidh tú saor go ceann seacht mbliadhain eile". D'imthigh an deabhal leis arís agus bhí an gabha saidhbhir go ceann seacht mbliadhain eile. Annsan tháinig an deabhal agus d'imthigh an gabha leis. Tháinig siad go teach ósta agus dubhairt an gabha nár imthigh sé thar an teach sin riamh gan deoch a bheith aige. "Tá tart mór orm anois acht níl aon airgead agam" ar seisean. "Níl aon airgead agam-sa acht an oiread" ars an deabhal. "Is minic a chualas" ars an gabha "go bféadfá meall óir a dheanamh díot fhéin". Rinne an deabhal amhlaidh. Thóg an gabha an t-ór agus chuaidh sé isteach agus theasbáin sé don óstóir é agus annsin chuir sé i n-a sparán é. Fuair sé a sháith dighe ar cáirde agus annsin d'imthigh sé leis. Níor bfada go dtáinig sé go sgioból in a raibh beirt fear ag bualadh coirce. D'fág sé an sparán
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Brigíd Ní Fhlannagáin