Scoil: Craig Dhubh

An Chreig, Co. Mhaigh Eo
Séamus Mac Giobúin

1. Gaduidhe inéadaigh mna.
    Bhí fear ann fadó agus bhí triúr inghean aige. Oidhche amháin do chúaidh sé chun bainfeise agus ní raibh sa mbaile annsin agus an triúr ingean agus an cailín aimsire. Nior bhfada bur chúala síad torann ag an doras agus d'fosgail an cailín ba shine é. Céard a tháinig isteac acht sean-bhean agus d'iarr sí lóistín na h-oidhche orra. Thug síad dí í agus shuidh sí síos.
    Ní raibh sí i bfad in a suidhe gur thuit sí in a codhladh agus fúair na cailiní amac gur gadaidhe a bhí inntí. Thóg an cailín ba shine an tuadh lé i a marbhúgadh act do crith a lámh. Tog an chailín eile an tuadh agus crit a lámh. Thóg an chailín a bóige an tuadh agus bhain sí an cloigeann dí. Núair a cuala a dhearbrátair cad a thárla dó tháinig sé agus thug abhaile é.
    Núair a tháinig an
    AT0956B: The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers