Scoil: The Neale (B.)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac an Bháird

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bárr air agus chuir sí a lán cleite ós cionn an teara freisin. Dimthigh Seán ag rith agus is geárr gur choinnigh sé suas leis an t-socraid agus na daoine a bhí i deireadh bhí siad ag dul amach i dtosach mar shíl suad gurbh é an deabhal a bhí ag teacht agus an ceathrar a bhí faoi an g-cómhra leagadar é ar an mbóthar agus as go bráth leó ar chúl an bhalla.
    Tháinig Seán chuig an gcómhra agus é ag bualadh a dhá bhois le chéile agus ag caoineadh. Sin é an uair a labhair Éamonn san g-cómhra. Dubhairt sé le Seán cloch a fhághail agus an clár a bhriseadh agus rinne sé sin. Shuidh sé suas sa g-cómhra agus tharraing sé aige Bugle Mór a cuireadh leis agus thosuigh sé ag seinm. Thoisigh Seán ag damhsa agus an méid a bhí ag an socraidh ag féachaint ortha. Cé ata a raibh an gheal? Bhí sé ag bean Éamonn. Sin é an uair a cuireadh fios ar Pádraig.
    AT1406: The Merry Wives Wager
    John Gibson