Scoil: Kilmaine (B.)

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Seán Mac Iagó

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus sé an t-ainm a bhí air Philip. Bhí sé fíche bliadhain d'aois, agus ní raibh sé i mbaile mór ariamh. La margaidh thug a máthair chuig an mháthair mbaile mór é. Chonnaic sé cairt turnapaí ag an margadh. Ní raibh moran eólas aige ar aon rud agus sin é an fáth a thug na daoine "Philip an t-amadán air."
    Nuair a chonnaic sé na turnapaí cheap sé gur uibheachaí lárach a bhí ionnta. Thig se cean faoi'n ashail leis. Ar a bhealach abhaile b'éigean dó a dhul thar chlaidhe. Chaith sé an turnap treasna an claidhe. Bhí girraidhe in a chodladh faoi'n gclaidhe, agus chuala se an torann. Rith sé amach agus síl Philip gur searrach a thainig amach as an turnap.
    Thosaigh Philip ag glaoidheach Wstad stad" ach níor stad an girraidhe. Cuaidh Philip abhaile n-a amadán comh mór is a bhí sé thaithnigh.
    Pádraig Ó Meára
    An Tulaigh Dhubh, Co. Mhaigh Eo