Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

dath dearg ar an spéar tar éís an grian a dhul a chodhladh tagann aimsear breágh.
    Nuair a bhíonn an gaoth i dtuaidh ag séidéad bíonn sí cruaidh agus tugann sí sneachta léíthí an gaoth i ndeas bíonn sí teas agus tugann sí aimsir breágh bog léithí. An gaoth aniar bíonn sí fíal agus tugann sí báisteach léithí, agus an gaoth anoir bíonn sí tirm agus tugann sí gaoth cruaidh léithí.
    Amanta eile nuair a bhíonn comhartha báistigh ann tagann na h-eanlaigh gar den talamh acht téígheann cuid acu a codhladh go luath freisin. Is comhartha báistigh le theacht cuireann an cat a druim leis an teine.
    Rud eile atá ag na daoine tá go leor sgéalta acu. Tá sgéal acu. Oidhche amháín chuaidh cailíní go dí an tobar. Connaic siad cialín síós ann agus nuair a dfeuch siad arít bhí sí imtighthe
    Bríghid Ní Mheara
    An Tulaigh Dhubh, Co. Mhaigh Eo