School: Áit Tighe Mhic Aodha

Áit Tí Mhic Aodha, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Corracháin

1. Fásann a lán luibheanna ins an áir seo. Seo iad na h-ainmneacha atá orrta. An Glasar léin, an Glasar Soluis, fearabáin. water cress, chicken weed, mint, cumphrey agus a lán eile freisin. Déanann ann fearabán a lán diaghbhála don talamh. Seo iad na luibheanna a dhêanann dhiaghbhó do na beithidhibh. Marbhuigheann na glasar léin na caoirig agus na capaill má ithean siad é agus sin é an fáth go gcuirtear gabhar le na caoirig mar ní marbhuighlar sé na gabhair agus cuirtiar asal le no capall mae ní marbhuigheannsé an t-asal. Múchann an fearabán na prátaí, agus bochtuigheann an chicken weed an talamh. Fásann an glasar léin i talamh fluich agus fásann an chicken weed i talamh bog. Fásann an fearabán ins na barraibh agus fásann water cress
    Caitlín Ní Dhéisigh
    Cuilleann, Co. Mhaigh Eo