Scoil: Muine Chonnalláin B.

Muine Chonalláin, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Lochnáin

D'innis m'athair dhom go raibh Riobárd Ó Náradhaigh ó Ceathrú an Lobáir abalta dhá chéad meadhchain a iomchair dhá chéad slat 'na leath-lámh. D'innis m'athair dhom go raibh m'uncal Donnchadh Ó'Ruadháin ó Cheathrú an Riabhach a shuibhal go Droichead Átha cos-nocht nuair a bhíodh sé ag dul go Sasana. D'innis m'athair dhom go raibh Tomás Mac an Bhreitheamain ó Cheathrú an Riabhach abalta an méid cloch a n-iomchróchadh asal i gcairt a iomchar ar a cheann i gciseán, agus deirtear go raibh sé abalta dhá chéad cairt mónadh a bhaint i dtrí lá. Deirtear go raibh sé abalta dhá acraí de fhataí a bhaint is seachtmhain amháin. D'innis m'athair dhom go raibh Séamus Mac an Bhreitheamhain ó Cheathrú an Riabhach dearbhráthair do Thomáis abalta tríocha stacaí de choirce a chur ar chairt in-aon lá amháin. D'innis m'athair dhom go raibh Seán Ó'Cléirigh as an Sruthán Geal abalta a rith ó Thobair an Choice isteach go Muine Chonnalláin in uair go leith.

My father Owen Ruane, Carrareagh, Bonniconlon, Ballina told me this story.

James Ruane, Carrareagh, Bonniconlon, Ballina