Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. An leigheas is mó atá i dtobar Gailleagain ná doighreachaí fiacla agus pian sa muinéal.
    Ní chomhnuigheann aon iasc sa tobar ach nuair a bhéadh duine ag guidhe chun éirghe níos fearr agus go mbeadh sé chun éirghe níos feárr thoiseochadh an t-uisce ag léimt suas san tobar.
    Duine ar bith a chreideann san tobar, agus é turas a dhéanamh thart timcheall an tobair agus gar ar bith a iarraidh ar bhia gheobhfaidh sé é.
    Bhí bean ann uair amháin agus ní raibh sí i ndon tada a leigint ‘suas nó anuas’ le pian san muinéal. Chuaidh a máthair siar agus thug sí buidéal léi chun cuid den uisce a thabhairt abhaile léi. Rinne an bhean turas thart timcheall an tobar agus nuair a thainic sí ar ais bhí an bhean a raibh an phian sa muinéal
    Máire Ní Bhroin
    Ceathrú na gCloch, Co. Mhaigh Eo