Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

agus bhi an leath eile gan beannu.
    Chuaidh fear in a chomhnuidhe ann agus rinne se teach ar an taobh nach raibh beannuigh ?, agus chuir se a chuid beithidhigh ar an taobh eile . Oidhche amhain bhi se i n-a codhladh agus mhoithigh se an torann ag an doras . D'eirigh se ach ni fhacaidh se tada . Mhoithigh se tri h uaire e . An triomhadh 'turn' d'eirigh se agus chuaidh se sios go dti an ait a raibh na ba. Chonnaic se fear ina sheasamh ins an teorainn . Chaith se cloch leis agus chua(igh) se abhaile . Ni raibh se i bhfad sa mbaile nuair nuair a thainic an diabhal air agus thosaigh gha marbadh . Bhi se i ngar marbh aige nuair ghlaoidh an coileach . Dubhairt an diabhal da mbeadh se fein i bhfad eile go mbeidh deireadh leis . Cupla la ina dhiadh sin fuair an fear bas .
    Micheál Mac Dhomhnaill