School: Béal an Mhuirthid (C.) (roll number 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

1. (continued from previous page)
    ag gach duine aca. Chraitheadar lémh le chéile agus thugadar dhá gcúl a gcinn dá cháile gan éinne ag marcuigheacht ar a bhromach fhéin agus a chuid ainmhidhthe le na sálaibh. Bhí siad ag imtheacht ar a n-aghaidh gach éinne in a bhealach féin gan cásg ná tuairisg ar eachtra duine aca go ceann i bhfad. Thárla do'n fhear a chuaidh ó thuaidh go dtáinic sé tráthnóna amháin go mall go dtí teach gheata bhí achar gearr ó árus ríogh na h-áite sin. D'iarr sé lóistín agus dídean na h-oidhche ann, ní raibh éinne sn mboth beag acht sean bhean liath agus í ag gol. Thug an sean bhean lóistín agus oidheacht dó agus nuair a chur sé an girrfiadh an sionnach and faolchú agus an bromach in fhasc d'fhiafruigh sé de'n sean chailleach: "Cén brón sin ort?" Bhuail uirthe ag innseacht ó go raibh ollphéist ne seacht gcinn i loch na croise agus go dtigeadh sí go imeall na locha in uile seachtmadh bliadhain go ngeobhfadh sí maighdean óg le slugadh nó mar bhfuighfeadh go scapfadh sí pláigh agus aicídeacha ar fud na tíre. "Níl" ar sise, "aon maighdean óg san
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers