Scoil: Baile Mhic Airt, An Rinn

Baile Mhac Airt, Co. Phort Láirge
Tomás Ó Faoláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ar thalamh Mícheal ó hAthaire tá lios eile agus deirtear go bhfaca fear firín beag agus bhí caipín dearg air le linn tuitim na h-oíche.
    Deirtear go bhfuil lios ar talamh muintir Mhic Gearalt i mBaile Uí Cuirrín. Aon oíche amháin fadó chonaic duine de na Mac Gearalt fear beag. Chuaidh sé anonn chuige agus d'iarr an fear beag ar an nGearaltach píosa tobac a thabhairt dó. Ní thabharfadh an Gearaltac an tobac dó agus thosnuigh sé ag glaoch ainmneacha ar an bhfirín. Nuair a chuaidh an Gearaltach abhaile an oíche sin chuaidh sé a codladh agus ní bfuigheadh sé eirighe ar maidin agus fuair sé bás im tráthnóna.
    Bhí lios i mBarra na Stuac cúpla blian ó shoin agus do dhein feirmeoir an lios do threabhadh. Nuair a bhí sé ag crúdh na mba an oíche sin tháinigh pian mór ina mhéar beag. Shíl sé an chúis gur dealg a bhí ann
    Máire Breathnach
    An Chúil Rua, Co. Phort Láirge