Scoil: Gleann Beag, Dúngarbhán

An Gleann Beag, Co. Phort Láirge
Caitlín, Bean an Bhreathnaigh

Ar an leathanach seo

1. Timcheall trí céad bliadhain ó shoin bhí triúr dreibhsheár gurab ainmneacha dóibh Máin Ní Bhriain, Lasarach Ní Bhriain agus Lonnfórd Ní Bhriain. Triúr cladhairi do b'eadh iad.
    Chuir Lonnfórd Ní Bhriain suas sean-cúirt ag Cill Lonnphort timcheall trí míle on Dúngarbhán. Nuair a bhí sí á thoghtha aici bhí cuid mhór sclabhuighthe agus cearduighthe aici. Nuair a bhí an cúirt tógtha aici chuir sí na fearaibh go léir ag leagaint muillinn leí ag Béal an Átha. Thug sí an oiread óil dóibh go raibh gach fear acu ar meisge. Nuair a thángadar thar n-ais cuichi d'innseadar dí cad a bhí déanta aca. In áit a bpádh a thabhairt dóibh dubhairt sí gur neanboch sí gach fear aca mar geall ar muilleann do leagaint. Seo cun suibhal gac aon fear aca idir ceardighthe agus sclabhuighthe gan aon leath-pingin páidh. Agus sin mar a dhíol sí iad. Ní fhaca aoinne sa dúthaig seo o shoin iad.
    Tháinigh Daltúnach agus a bhean go dtí an Sean-Cúirt tamall in a dhiaidh sin. Árd fear do b'eadh an Daltúnach. Bhí sé féin agus
    Caitlín Bean an Bhreathnaigh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)