Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Ba é áit a bhíodh sí ná ar an mbóthar idir Caol na Seasc agus Cuilligeáin. Bhí sagart ag gabháilt an bóthar oíche ag dul ar glaoch ola. Capall diallaithe a bhí aige agus teangmhuigh sé léithe ar an mbóthar. Shíl sí ná raibh dada le déanamh aici ach é marbhú. Chuaidh sí dhe léim in áirde ar a chúl ar an gcapall ach fuair sé an stóil a chur air fé bhfuair sí baint leis agus chuir sé anuas arís í.
    fear eile a bhí ag dul fé dhéin mná cabrach agus bhuail sí leis. Bhí sí chun é mharbhú ach d'iarr sé uirthi ar son Dia scaoileadh leis agus thug sé Dia mar fidhne go dtiocfadh sé thar n-ais chúiche an oíche a bhí ina cheann. Léig sí leis agus d'imigh sé ach níor chas sé.
    Cáit Breathnach
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge