Scoil: Leitir Fhada

Leitir Fada, Co. Dhún na nGall
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

síl siad go gcaillfidh iad agus nach bhfeiceadh siad baille nó áit níos mó.
    Diarr Padraig bheag orthú a bheith na dtost go dtiocfadh leo eisean a leanamhaint agus go ndeanadh sé a bhealach abhaile.
    D’imthigh siad leobthá na dhiaidh acht ní tíocfhadh leis a theacht ar na clocha beaga a bhí sé a chaitheadh ar a bhealach ag teacht dó. Dubhairt sé léis a bhunabhaile go mbéad siad chaillte. D’imthigh siad leobhtha i mbéal a gcinn agus ní rabh fhíos acu ca rabh siad ag dul acht fá deireadh thainig siad go teach mhór in a rabh caiptín in a chomhnaidhe. Ní rabh aon duine astóigh acht an bhean agus ní leigeadh sé isteach iad nó bhí fios aice da mothughadh an caiftín iad astoigh go n,íosadh sé iad.
    D’imthigh siad leobhtha agus fa deireadh fuair siad a bhaile fhéin. Bhí an fháilte ag an mhathair roimpa acht b’fearr leis an t-athair an rucbhí a fheiceail na iad ach cuir sé fáilte rompa.
    Maidin lá tar na bharach cuaidh Padraig beag go dtí an righ agus d’iarr sé air an méid caiftiní ins an tír ált a mharbhughadh.
    Eibhlín Ní Giolla Easbuic
    Disert, Co. Dhún na nGall