School: Leitir Fhada

Leitir Fada, Co. Dhún na nGall
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (continued from previous page)
    sifiní cóchain fighthe ionnta. Lá tar na bharach téigeann duine de’n mhuirighin go dtí an Teach Phóbail agus beireann sé abhaile buidéal uisge coisreactha. Craitheann fear an tighe é ar na crósanna agus cuireann sé in-airde iad, ceann ins an uile seomra, agus ceann ins an uile cró agus bhoitheach fa’n teach. Lá Bealtaine :- Nuair a thigeas Oidhche Bealtaine, cuirtear suas “Crainn Bealtaine”, i ngach teach, go h-áirighthe na tighthe in-a bhfuil buachaillí agus cailiní ag éirghe aníos. Gearrtar géag de’n crann caórthainn agus cuirtear suas os cionn an dórais í. Annsin seríobhtarn síos ainmneacha buachaillí agus cailiní, ar grathach leo a teacht isteach na tighe sin, agus an cead cailín an thigeas isteach faoin ghéig, ar maidín lae Bealtaine, deirtear go bpósfar í ar an bhuachaill de’n chead ainm atá ar an páipear.
    Oidhche Bhealtaine cruinnigheann paistí an bhaile agus gléasann siad suas in éadaigh bhána. Gnidhtear coróin de bhláthanna agus cuirtear í ar an cailín is deise san bhaicle sin. Teigheann
    Maighread Ní Ghallochobhair
    Disert, Co. Dhún na nGall