Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amach san fhairrge, agus go mbéadh sé fhéin sabhailte. D'imtig sé leis go rabh sé ag dul suas faoi'n teach. Bhí asal ag siubhal le na thaoibh agus mála óir leis. Thug sé na trí ríbe dón Ríogh, agus dubhairt sé go rabh an ait lán óir, agus go gcaitheadh sé a ghabháil abhaile go n-iarradh sé ar a athair a ghabhail fá choinne mála óir. Dubhairt an Ríogh go rachadh sé fhéin fá choinne óir, agus nuair (an) a bhí an Ríogh sá bhad dubhairt fear a bháid go rabh gnoithe aige amach, agus nuair a bhí sé amuigh bhruigh sé an bád san fhairrge, agus bhí sé fhéin sabhailte, agus bhí mac an tinnceara na Rí agus tá an Rí ar an fhairrge ón lá sin go dtí an lá indiu agus ní thig leis fhághail de.
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Seán Mac Giolla Cheárr