Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus d'fhág sé a bhean agus a mhac 'na dhiaidh. Shiubhail sé go Doire, agus fuair sé bád annsin a thug anonn slán é.
    Bhí sé ag siubhal leis, acht ní thio[c]fadh leis aon obar a fhágháil. Sá deireadh d'astuigh sé le fear amuigh sa'n tír. Fuair sé a chuid bidh go maith, agus éadaigh ar feadh na bliadhna, acht ní bhfuair sé aon phinginn tuarastáil. Nuair a bhí an dara bliadhan istoigh aige ar an dóigh céadna, dubhairt sé go mba mhaith leis airgead a chur abhaile fhad le na bhean agus a mhac. Acht dubhairt an mhaighistir leis nach bhfuigheadh sé aon pinginn go gcuireadh sé isteach bliadhan eile. Nuair a bhí an bhliadhan sin istoigh ní bhfuair sé aon phinginn, agus choinnigh an maigistear mar sin é go cionn ceithre bliadhna déag. "Seo anois" arsa an maighistear "thig leat a ghábhail abhaile lá ar bith is mian leat, agus ní bhfuigh tú an phinginn uaimsa ar son
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Máire B. Ní Bhaoghaill