Scoil: Cróibh (uimhir rolla 14566)

Cróibh, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Choilín

mar seo”.
    “Cé uaith a ghoid tú an gluaistean a Mhicí”, Ó tá, a bhreithimh, fuair mé é ó fhear beag, árd íseal, reamhar, tainidh a bhfuil an “Petrol Pumps” aige. Ó tchím arsa an breitheamh tá an fhírinne annsin agat sílim a Mhicí. Bhal anois ceist amháin eile, a Mhicí cá bhfuil an fear beag árd, íseal, reamhar tanaid a bhfuil an “Petrol “Pump” aige’. Ó, maise, innseochaidh mé sin duit, arsa Micí tá sé na chomhnuidhe i na thoigh fhéin.
    “Ó” arsa an britheamh tá sin ceart a Mhicí agus anois, a Mhicí cá bhfuil an teach sin a bhfuil sé na chomhnuidhe ann? Ó seadh arsa Micí, tá an teach ar an talamh agus tá giota den spéir ós cionn an toighe. Him, ars’ an gárda a bhí na sheasamh ag éisteacht. Bhal, bhal, a Mhicí, tá an fhírinne agat fhad agus chuaidh tú. Anois tá an oiread sin againn. Fear beag árd íseal reamhar tinaidh a bhfuil an “Petrol Pump” aige tá sé na chomhnuidhe i na thoigh fhéin agus tá an teach deánta ar an talamh agus tá giota den spéir ós cionn an toighe.
    Bhal, anois, a Mheg ceist ortsa. “Caidé thug tú don fear ar son an gluaistean? Ó, leóga, tá maise a bhreitheamh thug mise 3 bharaille bainne dó. No! No! Arsa an breitheamh tchím. Agus a Mhicí caidé thug tusa dó? Ó, tá, a bhreathimh thug mise trí rópaí móra fada dó. Agus a Mhicí cá bhfuair tú na trí rópaí
    Sorcha Ní Dhuibhidhir
    Brian Ua Duibhidhir